Nasza misja

Główną misją naszej fundacji jest stworzenie otwartego rynku pracy, w którym osoby dyskryminowane, będą miały taką samą szansę na zatrudnienie, jak pozostali. Budowa społecznego przekonania, opartego na zrozumieniu i tolerancji jest kluczowym aspektem dążenia do akceptacji i wzajemnego szacunku. Zależy nam na zmianie postrzegania ludzi przez społeczeństwo, którzy mieli gorszy start lub znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej. Poprzez swoją działalność propagujemy możliwość rozwoju zawodowego, podniesienie lub zmianę kwalifikacji i kompetencji zawodowych. Wierzymy, że każdy kto jest godnie traktowany, potrafi osiągnąć wszystko.

Celem Fundacji jest:

• wszechstronna pomoc i wspieranie jednostek i grup społecznych szczególnie zagrożonych pozostaniem na marginesie życia ekonomicznego i społecznego, tj. osób zagrożonych wykluczeniem, w tym w szczególności osób niepełnosprawnych, bezdomnych, uzależnionych, byłych więźniów,
  • wszechstronna pomoc i wspieranie rodzin osób zagrożonych wykluczeniem,
  • pomoc społeczna umożliwiająca osobom zagrożonym wykluczeniem i ich rodzinom przezwyciężenie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać, wykorzystując własne uzdolnienia, zasoby i możliwości,
  • usamodzielnienie i poprawa jakości życia osób zagrożonych wykluczeniem i ich rodzin,
  • przeciwdziałanie uzależnieniom i patologiom społecznym,
  • wszechstronna pomoc i wspieranie osób młodych, w szczególności pozostających bez pracy na rynku pracy bądź zagrożonych patologią,
  • pomoc w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, jak również osób młodych,
  • prowadzenie działalności na rzecz integracji i reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym,
  • prowadzenie wszechstronnych działań na rzecz młodzieży ukierunkowanych na ich aktywizację zawodową, w tym promocja wzrostu zatrudnienia wśród osób młodych,
  • działalność wspomagająca rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości,
  • działalność charytatywna,